Begravningar som ceremoni

Ingen uppdaterad nyhetsföljare kan väl ha gått miste om nyheten gällande begravningen för Barbro “Lill-Babs” Svensson som avled 2018. På begravningsgudstjänsten spelades musik från hennes karriär för att hedra och uppmärksamma hennes minne och det som de kvarlevande fått ärva.

Ingen, såväl kändisar som “vanliga” människor kan undgå döden. Därför är begravningar globala angelägenheter, folk i både Sverige och världen dör varje dag.

Inför begravningen

Det finns saker som du själv kan påverka rörande din begravning; vilka som får komma, vilka citat du vill bli förknippad med och vilken musik du vill låta spelas på gudstjänsten. Detta kan man skriva i sitt testamente eller förklara för sina anhöriga. Du kan även välja att donera pengar eller bestämma vem som ska få ditt arv. Om du vill får du anmäla dig till donationsregistret eller för medicinska ändamål (exempelvis att läkarstudenter får dissekera din kropp).

Under begravningen

Kutym är att gäster och anhöriga klär sig i kläder med mörka färger (främst svart) eller i den klädsel som den avlidne önskat. För dig som tycker det är svårt att välja rätt klädsel finns etikettregler på internet. Genom att klä dig propert visar du respekt för den avlidne och anhöriga.

Väl under begravningsgudstjänsten brukar prästen läsa klassiska citat ur bibeln eller diverse dikter. Orgelspel brukar vara vanligt. Om det är en känd musiker som avlidit är det ganska normalt att vederbörandes kollegor sjunger eller musicerar. Det är också vanligt att man får en egen stund med kistan som man kan lägga en blomma på.

Efter begravningen

Om den avlidnes vilja var att bli begravd, begravs vederbörande på önskad kyrkogård. Ville den avlidne bli kremerad kan de anhöriga få askan efter kroppen. Det är vanligt att sprida askan för vinden vid havet, sjöar eller platser som personen tyckte om. Efter begravningen kan man gå till kyrkogården och minneslunden när man vill och kan, för att minnas och hedra den avlidne.