Religiösa högtider

Allhelgonahelgen

Trots att vi lever i ett sekulariserat land styrs vi fortfarande av religiösa högtider både vad gäller ledighet och tradition. Närmare 40 procent av alla svenskar besökte 2017 en kyrkogård för att fira den religionsförknippade allhelgonahelgen, där kutym är att tända ett ljus och hålla en kort ceremoni för de döda. Tysta minuter är vanliga. Många (speciellt barnfamiljer och tonåringar) har bytt ut minnesstunderna mot Halloweenfirande, som är importerat från Amerika. De ser det som ett tillfälle för att klä upp sig och smycka pumpor och liknande. Flera människor, speciellt ur den äldre generationen, upprörs över detta faktum och ser det som en form av blasfemi. Många tycker också att man gör sin ekonomi en björntjänst när man handlar dyra festkläder, läskiga masker och pumpor med mera. Det är betydligt billigare att fira Allhelgona än Halloween, och är bättre för din hälsa (du slipper baksmälla).

Julen

Julen är den kanske populäraste högtiden hos såväl barn som gamla. Julen är gemytlig och bjuder in till gemenskap, värme och förväntan. Barnen brukar längta efter att få öppna sina julklappar medan den äldre generationen suktar efter julglögg. Inget julfirande är likt något annat, alla firar på sitt unika sätt. Dekorationer, traditioner och julmat varierar från familj till familj. På julen firar man firandet av Jesu födelse.

Påsken

Påsken förknippar de flesta med ledighet och påskpynt, men har även oerhörd stark kristen symbolik. På långfredagen sörjer man Jesu korsfästelse och död och på påskdagen firar man Jesu uppståndelse med gudstjänst.

Udda kristna dagar

För de flesta människor är ovanstående högtider de centrala, speciellt för ateister. De som dock är starkt troende läser såväl bibeln som almanackan. Septuagesima, bönsöndagen, Maria bebådelsedag och Johannes Döparens dag är dagar som inte medför någon längre ledighet eller är sådana som firas. Det kan dock vara allmänbildande att passa på att läsa extra noga i din kalender, du kanske blir bättre i korsord och frågesporttävlingar om religion.